Göm meny
Kursinformation TAOP86

TAOP86 Kombinatorisk optimering med miljötillämpningar

Laborationsinformation

Laborationerna ska göras i två-personersgrupper. De är schemalagda i datasalar, men kan i princip göras vid valfri tid, och även på valfri plats, via fjärrinloggning (t.ex. med ThinLinc). Godkännande görs via skriftliga rapporter. Lab 1, 3 och 4 görs med hjälp av speciell programvara som tillhandahålls via MAI:s datorsystem. Lab 2 och 5 är implementeringar som lämpligtvis görs i matlab, Octave eller Python. De kräver ingen annan programvara, och kan göras hemma. De tar sannolikt längre tid än de schemalagda 2 timmarna.

Laborationerna innehåller förberedelseuppgifter som är tänkta att hjälpa genomförandet av laborationen, och därför bör studeras innan man sätter sig vid datorn.

Problemtexten till laboration 3 kommer att delas ut, men inte läggas upp på nätet. Alternativt får man uppsöka examinator för att få uppgiftstexten.

Alla laborationer ska redovisas skriftligt enligt instruktioner i laborationsinformationen. All programkod m.m. skickas in till lärare (examinator och labhandledare) via epost.

Länk till information om programmen (Vileopt, matlab, Vineopt, GMPL/AMPL, etc) samt problemdata.

Uppgifter

Lab 1: Lab 1 info, Lab 1 resultat. Simplex i tablå, känslighetsanalys (Vileopt), 2h.
Lab 2: Lab 2 info. Implementering av simplexmetoden (matlab/Octave/Python), 2h.
Lab 3: Lab 3 info. Minkostnadsflöde (Vineopt), 2h.
Lab 4-5: Lab 4-5 info, Lab 4-5 resultat. Lab 4: Lokaliseringsproblemet, dualgap (GMPL), 2h.
Lab 5: Heuristik för lokaliseringsproblemet (matlab/Octave/Python), 2h.

Tillträde

För att kunna använda MAI:s och ISY:s arbetsstationer måste man ha ett personligt konto. Detta ordnas med automatik om ni har hämtat ut er personliga emailadress (@student.liu.se) på Knutpunkten (Hus C) och är registrerade på denna kurs (eller annan/annat ISY/MAI-kurs/program). Ert användarnamn på MAI:s system är detsamma som er email-identitet. Initialt är också ert lösenord detsamma som på studentmailservern.


Sidansvarig: Kaj Holmberg
Senast uppdaterad: 2019-11-29