Göm meny

TATA42/9GMA04, frivilliga digitala kontrollskrivningar (KTR)

Fyra kontrollskrivningar, KTR1 – KTR4, ges i Möbius under kursens gång under vt1 och vt2 samt inför omtentorna i augusti och januari.

OBS! Alla som ännu inte är godkända på TATA42/9GMA04 får skriva dessa kontrollskrivningar. (Vi tar hand om det administrativa om du är registrerad på ett kurstillfälle där KTR saknas som examinationsmoment.)

Läs denna text noggrant! Därefter kan du också se på en video (längd 12.40) som bland annat visar hur det ser ut inne i Möbius när man löser uppgifter (samt ett par egenheter hos Möbius som kan vara bra att känna till). Se även sidan Så ser det ut i Möbius när du svarar rätt respektive fel.

Innehåll


Så här ansluter du dig till kursrummet i Möbius

För att kunna skriva KTR måste du i god tid före första skrivningen göra följande:

  1. Gå till https://liu.mobius.cloud/login
  2. För de allra flesta bör det direkt gå att logga in genom att välja Use your school account, vilket omdirigerar er till LiUs centrala inloggning, där ni använder ert vanliga LiU-ID. OBS! Välj denna metod i första hand även om du loggat in på annat sätt tidigare!
    • Problem? För en del kanske det inte går att logga in via "Use your school account" (typiskt på grund av att man har ett konto i Möbius som skapats innan den ordinarie studietiden inleddes). Testa då att logga in genom att välja det undre alternativet "Log in with your Möbius account" (om ni glömt ert lösenord tryck på den knappen så dyker alternativet "Forgot your password?" upp).
  3. Kolla dina uppgifter i Möbius! När du loggat in, tryck på ditt namn högst upp och se till att mailadressen verkligen är din student-adress.
    • Problem? Skulle den mot förmodan inte vara det, byt till denna genom att välja "Change e-mail" till vänster om informationen.
  4. Enroll in a Class. För att komma in i årets kursrum i Möbius måste du lägga till dig själv genom att välja "Enroll in a Class" längst ner på sidan du kommer till när du loggat in. Kursen TATA42/9GMA04 2024 bör då synas direkt, och du markerar den och går med i kursrummet.
    • Problem? Om du inte ser kursen automatiskt, testa att söka på kursnamnet.

Fortfarande problem? Kontakta tata42-ktr@mai.liu.se.



Kontrollskrivningar under vt2 2024

Nedan anges när respektive KTR öppnas och när den måste vara godkänd under vt2:

  • KTR1 (4 uppgifter): måndag 8/4 kl 17.00fredag 12/4 kl 17.00
  • KTR2 (4 uppgifter): fredag 19/4 kl 17.00tisdag 23/4 kl 22.00
  • KTR3 (4 uppgifter): onsdag 8/5 kl 17.00måndag 13/5 kl 22.00
  • KTR4 (3 uppgifter): TBA

När, var, hur, varför?

Det är fyra kontrollskrivningar som görs hemma i Möbius (nedan finns alla detaljer om hur det går till att skriva en KTR).

  • Under vt1 och vt2 ges skrivningarna efter motsvarande repetitionsföreläsningar. De är då öppna under cirka två och ett halvt dygn om det är under veckodagar, men cirka tre och ett halvt dygn om perioden innehåller en helg.
  • Inför omtentorna i augusti och januari kommer alla fyra kontrollskrivningar öppnas cirka två veckor innan och stänga cirka en vecka innan tentamensdatumet.
  • Exakta datum kommer läggas ut i rutan ovan i god tid innan kommande tillfällen.
  • Varje KTR behandlar endast aktuellt område i kursen (se kurs-PM), och varje uppgift är i regel uppdelad i flera (del)frågor.
  • Vi har försökt välja uppgifterna så att kontrollskrivningarna ska bli nyttiga lärtillfällen som komplement till lektionsprogrammet, så att värdet förhoppningsvis är större än bara eventuell bonus för de som gör dessa skrivningar.

Bonussystemet

  • De digitala kontrollskrivningarna kan hjälpa till för att bli godkänd på kursen på två sätt:
    1. På tentan måste man ha minst en poäng på var och en av de fyra första uppgifterna eller motsvarande kontrollskrivning godkänd.
    2. På tentan måste man ha minst åtta poäng totalt (och tre uppgifter med minst två poäng vardera). Kontrollskrivningarna kan totalt ge upp till två av dessa åtta poäng (förutsatt att man redan har tre uppgifter med minst två poäng vardera).
  • OBS! Man måste alltså fortfarande ha minst tre uppgifter på tentan som bedömts med minst två poäng vardera utan hjälp från KTR för att kunna bli godkänd.
  • Kontrollskrivningarna kan endast hjälpa till att få betyg 3/G, inte överbetyg.
  • Se exempeltentorna i TATA42 respektive 9GMA04 för en detaljerad förklaring av vad som krävs och hur godkända KTR tillgodoräknas.
  • Bonusen gäller så länge vi använder nuvarande upplägg på tentor och kontrollskrivningar. Godkända KTR behöver alltså inte skrivas om inför ett senare tentamenstillfälle. (Om du till exempel har klarat alla KTR utom KTR2 behöver du bara skriva om KTR2.)

Hur det går till att skriva en KTR

Nedanstående förutsätter att du redan har anslutit dig till kursrummet. (Så här ansluter du dig till kursrummet.)

I god tid innan du skriver din första KTR rekommenderar vi att du tränar syntax – och testar ditt eget system – genom aktiviteten Grundläggande inmatning i Möbius som finns i kursrummet. Det finns också en pdf som hör till denna och som kan vara bra att ha vid sidan om när du sedan skriver en KTR. Dessutom: Så ser det ut i Möbius när du svarar rätt respektive fel.

När det blir dags att skriva en KTR, starta i tid! Vänta inte för länge. Det är ditt ansvar att se till att en KTR är klar och godkänd innan deadline. Du måste alltså själv ta höjd för eventuella tekniska problem som kan dyka upp – hos din utrustning eller på nätet – och vi förlänger inte skrivtiden om sådana problem uppstår.

Alla hjälpmedel är tillåtna, men det är inte tillåtet att ta hjälp av andra.

För att bli godkänd på en kontrollskrivning måste du ha alla rätt i slutändan.

  • Om du gör en skrivning och det blivit fel på någon eller några uppgifter, avsluta den i alla fall genom att välja Submit assignment.
  • Om skrivningen inte blev godkänd (det vill säga det var fel på minst ett svar) kommer du på huvudsidan i kursrummet se att det inte var full poäng på skrivningen (och typiskt ett rött kryss framför skrivningen, se dock nästa punkt). Du kan i så fall välja Try again till höger om skrivningen. De uppgifter du gjort rätt på kommer systemet ihåg svaren på, medan du får göra nya (liknande) uppgifter motsvarande de som inte blev rätt.
  • Denna procedur kan sedan göras om och om igen så länge skrivningen är öppen, och för att få bonus måste du alltså se till att den blir godkänd, det vill säga att den är inlämnad med full poäng på huvudsidan i kursrummet. Normalt medför detta att det blir en grön bock framför skrivningen, men se till att det verkligen är full poäng på skrivningen även när den är markerad med grön bock – det kan hända att den gröna bocken syns utan att du har full poäng på skrivningen, och i så fall måste du komplettera skrivningen, som i föregående punkt.


Sidansvarig: Tomas Sjödin
Senast uppdaterad: 2024-04-19