Göm meny

TATA42, Envariabelanalys 2 för D, KB, TB, 4p / 6hpVanliga frågor och tips

Här kommer jag att försöka samla de vanligaste frågorna jag får på lektions- och föreläsningsmaterialet och ge lite tips om ni kört fast.

Maclaurinutvecklingar

  • Utveckling i en integrand (typ P8.18). Undvik att skriva ordo-termen i integralen. Jag har uppdaterat föreläsningsanteckningarna för föreläsning 2 (exemplet där vi tittar på $\ln(1+x)$) för att ge tips på skrivsätt.
  • Fråga: ''hur långt ska man utveckla?''. Det finns inget kort svar på den här frågan utan svaret beror på situationen. Du måste helt enkelt ta med så många termer som är nödvändigt för att kunna svara på den fråga som ställs. Det brukar visa sig i uttrycket om du har tagit för få termer (du kommer då få en ordo-term kvar som äter upp så mycket att du inte längre ser vad som händer). Är man slarvig vid ordo-kalkylen kan man missa detta och det är delvis därför vi är så hårda på att den måste vara korrekt.
  • P8.4: kom ihåg att till exempel $\sqrt{ab} = \sqrt{a} \sqrt{b}$. Försök få över uttrycken så de stämmer överens med standardutvecklingar innan ni börjar utveckla.

Sidansvarig: Johan Thim
Senast uppdaterad: 2020-04-04