TAOP88 Optimering för ingenjörer
Laborationsinformation
Laborationerna ska göras i två-personersgrupper. De är schemalagda i datasalar, men kan i princip göras vid valfri tid, och även på valfri plats, via fjärrinloggning (t.ex. med ThinLinc). Godkännande görs via inlämning i Lisam. Lab 1, 2 och 3 görs med hjälp av speciell programvara som tillhandahålls via MAI:s datorsystem. Lab 4 kan göras med valfri lösare för linjära heltaslproblem (såsom GLPK). Lab 5 är en implementering som lämpligtvis görs i Python (med Numpy) eller matlab. Den kräver ingen annan programvara.Laborationerna innehåller förberedelseuppgifter som är tänkta att hjälpa genomförandet av laborationen, och bör därför studeras innan man sätter sig vid datorn.
Problemtexten till laboration 2 kommer att delas ut via Lisam, men inte läggas upp på nätet.
Alla laborationer ska redovisas skriftligt enligt instruktioner i laborationsinformationen. All programkod m.m. skickas in via Lisam.
Separata delar med information om program etc. finnes via nedanstående länk.
Länk till information om
programmen (matlab, Vileopt, Vineopt, GMPL/AMPL, etc) samt problemdata.
Uppgifter
Lab 1 instruktion,
resultatblad.
Simplex i tablå, känslighetsanalys (Vileopt).
Film om Vileopt.
Lab 2 instruktion,
Minkostnadsflöde (Vineopt).
Film om Vineopt.
Lab 3 instruktion,
resultatblad.
Olinjär optimering (Nileopt).
Film om Nileopt.
Lab 4-5 instruktion,
resultatblad.
Lab 4: Lokaliseringsproblemet, dualgap (GMPL).
Lab 5: Heuristik för lokaliseringsproblemet (matlab/Octave/Python),
resultatblad.
Tillträde
För att kunna använda MAI:s och ISY:s arbetsstationer måste man ha ett personligt konto. Detta ordnas med automatik om ni har hämtat ut er personliga emailadress (@student.liu.se) på Knutpunkten (Hus C) och är registrerade på denna kurs (eller annan/annat ISY/MAI-kurs/program). Ert användarnamn på MAI:s system är detsamma som er email-identitet. Initialt är också ert lösenord detsamma som på studentmailservern.
Sidansvarig: bjorn.moren@liu.se
Senast uppdaterad: 2022-02-28